Indsigelse til Spildevandsplan 2013-2024

Vordingborg kommune har endnu engang sendt en spildevandsplan i høring. At jeg gider at reagere ved jeg faktisk ikke, da jeg aldrig har oplevet at kunne flytte bare et komma.

Men gør man det ikke, for man skudt i skoene – du sagde jo ikke noget.

Ved at kigge nærmere på nogle kærneområder er konklusionen ikke særlig opløftende. Det er nok mest korrekt at give planen karakteren ikke bestået.
På samme måde som en bil får klippet pladerne, hvis der ved syn er for mange graverende fejl, må både den eksisterende spildevandsplanlægning og den der er til høring stoppes, indtil fejlene er udbedret.
Det skal dog retfærdigvis tilføjes, at Vordingborg kommune ikke alene må påtage sig ansvaret for den noget utilfredsstillende karakter, men må have en snak med overordnede myndigheder, hvis karakteren skal forbedres væsentligt i næste forsøg.

Også vedr. borgerinddragelse er den som sædvanlig helt gal:
I vandrammedirektivets indledning (14) står ”Forudsætningerne for, at dette direktiv får den ønskede virkning, er et nært samarbejde og en samordnet indsats på fællesskabsplan, medlemsstatsplan og lokalt plan samt oplysning, høring og inddragelse af offentligheden, herunder brugerne.”

I artikel 14 stk. 1 står yderligere Medlemsstaterne tilskynder til, at alle interesserede parter inddrages aktivt i gennemførelsen af dette direktiv, navnlig i udarbejdelse, revision og ajourføring af vandområdeplanerne…

Regionplan 2005 for Storstrøms Amt (Regionplan 2005)
På side 232 i regionplanen står:
Ved øget borgerinvolvering skal der skabes en interesse for vandområderne for derigennem at skabe en forståelse for vandmiljøets betydning, således at det opleves som vigtigt at medvirke til at vandkvaliteten forbedres.

Hvis man skal leve op til kravet om borgerinddragelse som påtalt adskillige gange, skal denne inddragelse ske meget tidligere i processen. Ved først at rette henvendelse til borgerne, når der foreligger en endelig plan, er der ikke tale om inddragelse, men blot en orientering, som aldrig kan blive påvirket af en inddragelse, da alt for meget planarbejde så skal kasseres og man skal begynde forfra, hvis man skal give indrømmelser til gode og vægtige indsigelser fra borgerne. Man har med den planlægningsstrategi på forhånd ødelagt muligheden for reel borgerinddragelse.

Overholder Vordingborg kommune vandrammedirektivets og regionplanens forudsætninger for at direktivet og planen kan få den ønskede virkning ved reel borgerinddragelse. Dertil må svares nej.

Hele indsigelsen kan ses her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *