Politisk aktivisme truer alle dele af landbruget

Online udgave med lyd 2:35 min

Fjernelse af støtte til en bestemt landbrugsproduktion – den økologiske – blev nedstemt i Folketinget den 2. marts. Forslaget fortjener et par kommentarer.

Når Enhedslisten udtaler: ”Det her forslag fra Nye Borgerlige om at afvikle økologistøtten er nok et af de allerdårligste forslag, jeg har set i Folketinget” og Alternativet følger op ”… det her beslutningsforslag … er det absolut ringeste, jeg nogensinde har oplevet i den her sal”, er der nok noget interessant og fornuftigt bag forslaget, tænker jeg.

Debatten kørte desværre kun på to alternativer, økologisk – kontra konventionelt landbrug. Men der er i dag mange forskellige måder at dyrke landbrug på: præcisionslandbrug, pløjefri landbrug, Conservation Agriculture og alt der imellem. Det gør, at økologisk landbrug ikke længere er så enestående og noget særligt, som politikere gerne vil gøre det til.

Derfor har økologerne ekstra udfordringer fremover. Med den politiske omklamring1) de er underlagt, bliver de på et tidspunkt overhalet – på alle parametre – af alle de andre måder at dyrke landbrug på.

Har økologisk landbrug da ikke ført noget godt med sig?

Det er svært at sige. Forbrugerne og gourmetrestauranter ville nok alligevel på et tidspunkt have efterspurgt alternativer til det ”normale”.

Men hvad, der er helt sikkert, er at den politiske opmærksomhed og særstatus økologerne har nydt, har politisk svækket hele det primære landbrug.

Ved den politiske indblanding er det lykkedes at sætte landbrugsudøvere op imod hinanden. Uden denne indblanding havde erhvervet samlet mere effektivt kunne bruge kræfterne på at holde politikerne væk fra deres ejendomme.

Jeg tror dog ikke, at det er Machiavelli, der har givet inspiration til, hvordan man med listighed deler og hersker for at bevare magten. Men må konkludere, at den overdrevne politiske aktivisme på alle områder i dag er landets største svøbe.

En del af årsagen til, at vi politisk er endt, hvor vi er, kan udledes af svaret fra Erling Bonnesen (V), som også udtalte sig på vegne af de konservative.

”Venstre har jo også bakket op om tilskud til økologi og været med til at omlægge historisk mange hektar landbrugsjord til økologisk drift … Generelt går vi i Venstre ind for gode rammevilkår for dansk landbrug og fødevaresektor for at styrke konkurrencevilkårene, så det er på lige vilkår”.

Hvordan kan man støtte noget samtidigt med, at man går ind for, at konkurrencevilkårene skal være på lige vilkår. Sort politikersniksnak som ikke ligefrem mindsker politikerleden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *