Sydvestlolland på vej i den sorte gryde

En masse penge bliver ofret på et nyt renseanlæg i Dannemare, som alle borgere skal afdrage på i minimum 3050 år.
Ved udbredelse af nye fællesgoder, som el og vand, har brugerne gennem tiderne været tæt knyttet til udviklingen både som beslutningstagere og ved finansieringen.
Det har været organiseret som forbrugerejede andelsselskaber eller simple foreninger med en generalforsamlingsvalgt bestyrelse.Der var kontant afregning ved den årlige generalforsamling hvis mandatet blev forvaltet uforsvarligt. Men der var en fælles interesse i en stabil og omkostningseffektivt drift. Der var også et social aspekt som ikke skal ​ignoreres.Håndtering af det seneste ”fællesgode” ​-​ spildevand – har ikke været igennem samme brugernære udvikling, men har været overladt til embedsværket i centraladministrationen og ingeniørfirmaer med store armbevægelser.

Folkevalgte i Lolland kommune synger med i koret i ”det fine selskab” og lader borgerne, der skal betale for sangglæderne, i stikken.

Ved at omdefinerer spildevand til ”vand med næringsstoffer” fremkommer følgende regnestykke.

Vordingborg kommune har godkendt et pilerenseanlæg til 1.500-2.000 PE ved en campingplads på Østmøn der har kostet mindre pr PE i etableringsomk. end hvad det koster at abonnere på Folketidende​ pr måned. Pileanlægges​ løbende​ omk. pr​.​ m​3  er den lovpligtige spildevandsafgift på kr. 5,70 plus el til pumper ca. 7 kr. som kan sammenlignes med kr. 70 incl. et fast bidrag som Lolland forsyning opkræver pr​.​ m3​.​ Altså 10 gange billigere end hvad Vestlollands borgere må betale, endda i 3050 år.

Tyskerne siger ”abwarten und tee trinken” når noget ser for broget ud.
Det har Lolland fornuftigt gjort i nogle år, men alligevel ryger de i den sorte gryde med vedtagelsen af at udbygge Dannemare renseanlæg i stedet for at vælge decentrale grønne løsninger.

Vi kan dårligt forestille os at spildevandsplanerne overholder kravet til konsekvensberegninger og det deraf afledte proportionalitetsprincip.

Men lad os se hvad anmodningen om aktindsigt frembringer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *